Златоград кани на "въртяно" кафе с аромат на "Латинопартизани"

    Празник на уникалното "въртяно" кафе събира днес десетки гости в най-южния град на България - Златоград. Домакините ще демонстрират приготвянето на ароматната напитка и ще я поднасат с подходящ музикален съпровод.
    Началото е в 11 часа в Стария град, а матинето ще е под звуците на популярната група "Латинопартизани".


    Празникът на златоградското кафе се провежда за втора поредна година. А иначе кафе в Златоград се пие още от 17 век. Тогава керваните със стоки от пристанищата на Бяло море минавали през града и донесли кафените зърна. Кафето се изпичало на място и се счуквало, а после се пресявало през три сита. После се появили мелничките за кафе. Организаторът на празника Александър Митушев е събрал цяла колекция. Най-ценната мелница е за промишлено мелене на кафе и е на 150 години, обяснява той. Мелницата е ръчно кована и навремето такива е имало във всяко едно кафене в Златоград.
    Освен че се мели на място златоградското кафе се отличава с това, че се вари заровено в пясък и се поднася с характерно завъртане. Майсторът на кафе Светлин Башев днес ще демонстрира въртенето. Кафето той приготвя като смесва четири сорта, добавя малко ръж и захар на вкус. Джезвето се заравя до половината в горещ пясък, така кафето увира равномерно. "Оставям го да кипне два пъти и става много хубаво, гъсто, ароматно кафе", казва майсторът.

    За гостите на празника на златоградското кафе организаторите са приготвили малки подаръци - доза кафе с късметче.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини