Телефон проверява за болести по дъха

Как ви звучи телефонът ви да определя по вашия дъх дали не сте болни, или дали сте пили? И автоматично да информира вашия личен лекар, в случай че открие признаци на заболяване? Чип с точно такава функционалност е бил разработен от британската фирма Applied Nanodetectors, който без каквито и да било допълнителни консумативи прави анализ на дъха, като може да открива въглероден двуокис, амоняк и азотен окис, както и - логично - алкохолни пари.

Фирмата вече е вградила устройството си в мобилен телефон с предвиден отвор за навлизане на въздух, като замисълът е устройството да работи подобно на алкохолните тестери – просто духвате в отвора и получавате резултатите. Теоретично био-чипът може да открие, че имате признаци за рак на белите дробове, диабет, астма и хранително отравяне, като идеята на създателите му е автоматично телефонът да изпраща съобщение за вашето състояние до лекар.

За момента все още няма перспектива за масово навлизане в употреба на тестера - а и поне за нас остава спорно до каква степен точността на анализа ще позволява точна диагноза. Във всеки случай фирмата води преговори с Nokia за лансирането на устройството в Европа, както и с някои японски оператори.
Източник: mobilebulgaria.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини