Спешни лекари: Агресията срещу нас ескалира

През последните 20 дни са регистрирани 4 нападения над лекарски екипи в Спешна помощ. 33% от лекарите в спешна помощ са били или свидетели или обект на насилие, показва проучване. Въпреки това медиците помагат.

„Въпреки насилието колегите помагат. Правим го с любов, но не знам до кога, както и докога ще имаме търпението да го правим. Ние работим непрекъснато в агресия“. Това каза Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ в ефира на bTV. 

„Държавата трябва да предприеме много спешни мерки за защита на екипите, които оказват спешна помощ. Трябва да има много близка връзка между полицията и спешните екипи“, категорична беше Екатерина Станчева, председател на Сдружение „Етика в медицината“. По думите на лекарите, рискът за екипите няма как да се прецени. „Сигналите се препредават от тел. 112. Няма как да се прецени риска, ако не сме предупредени предварително. Колежката ми е попаднала при една пиянска компания, въоръжена само с чантата си и бялата си престилка“, споделя Кателиева. 

„Във всички случаи трябва да засилим своите мерки като общество срещу агресията. Трябва да почитаме лекарите си с чест“, призова Станчева. „Агресията срещу нас ескалира“, призна д-р Кателиева. „Ние отиваме на сляпо, не знаем дали се касае за животозастрашаваща ситуация. Остава въпросът дали държавата ще ни защити, за да ни стимулира да останем в системата“, питат се от бранша.

Източник: http://frognews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини