Полицаи излязоха на жълтите павета

Изображение 1 от 2

    Хиляди полицаи протестираха пред Народното събрание срещу ниското заплащане навръх професионалния си празник.

    Протестът започна с химна на България и минута мълчание в паметта на загиналите по време на изпълнение на служебния си дълг. Колегите им от Сърбия и Румъния дойдоха да ги подкрепят.

    Протестът започна със закъснение, след 11 часа, тъй като част от участниците от други градове бяха забавени заради тежкия пътен инцидент, който временно затвори в двете посоки АМ "Тракия". От СФСМВР съобщиха, че 20 автобуса с желаещи да се включат в протеста са попаднали в задръствания.

    Протестиращи имаха на дрехите си стикер с надпис "Аргумент". Може би защото властта поиска аргументи за исканията на полицаите.

    Част от участващите в протеста бяха пожарникари, които бяха във вехтите си специални екипи за гасене и каски. Носеха и червени рози в ръцете си. 

    На издигнатите лозунги пишеше: "С лични средства осигуряваме вашата безопасност", "Достойно отношение и достойно заплащане на служителите в МВР" и др.

    За протеста пристигнаха служители на МВР от цялата страна с настояване за по-високи заплати, нови униформи, както и нов Закон за МВР. 

    "Основните ни искания са за незабавно увеличение на заплатите. Министърът през март каза, че има разчети за 20% увеличение. Очакваме да ги видим тези разчети”, заяви Благой Иванкин от Синдикалната федерация на служителите в МВР. 

    Тази сутрин вътрешният министър Валентин Радев, без да се ангажира с конкретни цифри, съобщи, че увеличаване на заплатите на полицаите е възможно, но след Нова година. 

    Председателят на СФСМВР Вален Попов заяви, че не подлежи на преговори искането им за увеличение за увеличение на заплатите от тази година, а по въпросите за конкретна цифра може да се преговаря. Той заяви, че не вярва, че няма ресурс в бюджета на МВР, тъй като непрекъснато се говори за увеличена събираемост, за което служителите на ведомството имат сериозна заслуга.

    Според него в момента няма резултат от преговорите между синдикатите и ръководството на МВР. 

    "В националния протест участват абсолютно всички синдикати на МВР", посочи Попов и допълни, че българските синдикати са подкрепени от техни колеги от Румъния и Сърбия. 

    Протестът на служителите в МВР прерасна в шествие, което тръгна от площада пред Народното събрание към сградата на МВР и намиращата се в непосредствена близост градинка пред църквата "Свети Седмочисленици".

    За кратко полицаите блокираха с шествието си движението по ул. "Цар Иван Шишман" и скандираха с искания си за по-високи заплати, достойни условия на труд, средства за униформи и предпазни средства.

    Шествието завърши пред паметника на загиналите полицаи, който се намира в близост до сградата на МВР.

    В края на протеста техни представили се насочиха към Паметника на незнайния воин за да поднесат цветя в памет на загиналите си колеги.

    По-рано там се проведе официалната церемония по отбелязване на професионалния празник на служителите на МВР. В словото си към служителите на МВР по случай професионалния им празник, вътрешният министър заяви, че голяма част от исканията на мирния протест на полицаите, който се провежда в момента, са справедливи и ако има дисбаланси в заплащането правителството ще ги поправи. 

    "Аз, като министър, гарантирам, че ще бъда с вас и ако тези искания са справедливи ще изисквам от правителството да ги изправи", каза Радев. 

    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      ??
      ???
      1 0
      12:48, 5 юли 2017
      И за какво протестират да попитам?В коя друа държава по света престъпници викат ,когато си поискат главния прокурор на очна ставка и министър-председателя излиза и казва на живо по телевизията,че имал няколко смъртни присъди издадени от мафията?
    • 2
      Че
      ченге
      0 0
      14:35, 5 юли 2017
      Вече 9 години,хмм,ми то от както Бойко и ГЕРБ са на власт бе.Така е от мутра полицай като станеш
    Последни новини