Учени ще борят глобалното затопляне с огледала

Екип от американски и британски учени твърди, че може да спре глобалното затопляне, като изстреля трилиони огледала в космоса, съобщиха в. "Дейли телеграф" и в. "Сън".

Според астронома д-р Роджър Ейнджъл от Университета на Аризона огледалата ще отклоняват слънчевите лъчи, като образуват "слънчобран" с площ 100 000 кв. мили. Огледалата трябва да бъдат изстреляни на височина 1 милион мили над Земята с огромно оръдие, чиято цев е с диаметър 1 км.

Д-р Ейнджъл е осигурил финансирането на пилотен проект с пари на НАСА и е поръчал на британския изобретател Тод Тоудескини да построи макет на оръдието. Изобретателят вече е построил оръдие с дължина 4 м в работилницата си в Сандлейк, Оксфордшир. Проектът ще струва 350 трилиона щатски долара.

Изпитания се провеждат, но огледалата ще бъдат разположени в космоса след 20-30 години. Оръдието, с което те ще бъдат изстреляни, ще е 100 пъти по-мощно от конвенционалните.

Ако слънчевият щит на д-р Ейнджъл проработи, гигантските огледала ще имат живот 50 години. След това в космоса ще трябва да се изстрелят нови лещи. Сега д-р Ейнджъл разработва методи за производство на по-евтини лещи.

Междувременно, изследователи от Университета на Виктория в Канада изпитват теорията на слънчевия щит, като използват компютърни симулации на проекта.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини