Откриха динозавър, живял преди 150 млн. години

Учени са открили в Португалия останки от неизвестен досега вид динозавър, който е обитавал Земята преди 150 милиона години, пише в. "Дейли телеграф".

Освен части от скелета на древното създание, специалистите са намерили единствените останки от череп на стегозавър на територията на Европа.

Новооткритият вид растителнояден динозавър е наречен Miragaia longicollum - на името на селото, където е намерен, и заради дългата му шия. Представителите на този вид са живели в периода Горна юра. Те са притежавали характерните черти на стегозаврите - два реда костни плочи на гърба и шипове на опашката, както и дълги шии като на завроподите. Стегозаврите са известни с късите си предни крайници и къси шии, благодарение на които са се хранили с ниска растителност.

Представителите на новооткрития вид обаче са имали голям брой гръбначни прешлени, подобно на завроподите, известни с малките си глави и дълги шии. Завроподите са били най-едрите и най-тежки динозаври, съществували някога. Динозаврите от вида Miragaia longicollum са имали най-малко 17 шийни прешлена - по-голям брой, отколкото са имали повечето завроподи, обяснява д-р Октавио Матеуш от Новия университет на Лисабон.

Откритието свидетелства за неподозирано досега разнообразие сред стегозаврите, допълва палеонтологът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини