Инспекторатът на ВСС: Няма нищо нередно в срещата в ЦУМ

Няма нарушаване на Етичния кодекс на магистратите и данни за нарушения в срещата между главния прокурор и двама бизнесмени, станала известна като ЦУМ-гейт.
Това е заключението от проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет, става ясно от негов отговор до правния сайт De Fakto.

По тази причина проверката на разговора между Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и тогавашния член на ръководството на БСП Георги Гергов в кабинета му в ЦУМ се прекратява. Аргументът за това е, че не е установено какво са си говорили тримата. 

Ето какво гласи официалният отговор на Инспектората: 

„Извършена е проверка по случая „Цумгейт“. В хода на същата публично известните участници не са предоставили данни за други присъствали на срещата лица, които да потвърдят изнесеното в сигнала. Установен е фактът на срещата, но не и съдържанието на разговора. Фактът на срещата сам по себе си не нарушава изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Поради липсата на достатъчно данни за извършено нарушение по смисъла на чл. 175к, ал. 4 от Закона за съдебната власт проверката е прекратена с решение на Инспектората към ВСС, прието на 10 юли 2017 г."

Други проверки по скандала няма, след като мнозинството във Висшия съдебен съвет отказа да се занимава с него. 

"Срещата в ЦУМ не беше тайна, отидох със съзнание, че няма да дискутирам проблеми, свързани с длъжността ми, и ще си тръгна без да се ангажирам и злоупотребявам. Какво е самочувствието на тези хора да съдят мен? Не могат хора, които не могат да скрият собствените си грехове, да съдят другите", заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод критиките, че срещата му със Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов е задкулисна.
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини