Социалисти от цялата страна се събират на Бузлуджа

БСП ще проведе традиционния събор на Бузлуджа на 28 и 29 юли (петък и събота) с многобройни събития, съобщиха от партията.

Левицата е подготвила богата двудневна програма за отбелязване на 126-годишнината от създаването на Българската социалистическа партия и началото на социалистическо движение в България.

В петък от 10:00 часа,  в местността "Историческа поляна" под връх Бузлуджа, млади художници ще рисуват Дом-паметника Бузлуджа, като част от инициативата "Бузлуджа е на България". 

Два часа по-късно социалисти от цялата страна, начело с лидера на БСП Корнелия Нинова, ще поднесат венци на мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора”. 

През деня ще бъде връчена наградата за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора” в къщата музей на „Гео Милев”. Призът се дава на журналисти и публицисти, които последователно отстояват левите идеи в политическия, икономическия, социалния и духовния живот на обществото.

На среща на представители на общинската организация на БСП –Стара Загора с Корнелия Нинова и депутати от ПГ на „БСП за България” ще се прожектира и филмът „Векът на Виктор Шемтов” с автор Тома Томов в регионалната библиотека „Захари Княжески”. 

Съборът на левицата е съпътстван и със спортни състезания.

В 16.00 часа в четвъртък ще бъде даден старт на колоездачно състезание за Купа „Бузлуджа 2017 г.” пред хотел „Шампион”  в Казанлък. Наградите ще бъдат връчени на пред Паметника на свободата на връх Шипка, където ще бъдат и поднесени венци и цветя.

В 17.00 часа ще бъдат открити и турнири по футбол и тенис за Купа ”Бузлуджа 2017” - хотел „Шампион”, а в събота от 10.00 часа е турнирът по баскетбол за Купа „Бузлуджа 2017” в Стара Загора, в парк „Артилерийски”.

В събота в 10.30 часа започва Националният събор на левицата „Бузлуджа 2017” на Историческа поляна.

За желаещите от Община Казанлък да се включат в традиционния събор на столетницата има организиран транспорт. Автобусите ще тръгнат на 29 юли в 7:30 часа от паметника на „Георги Кирков” в Казанлък. Връщането ще бъде в 15:00 часа. Талоните за пътуване и записване се закупуват от офиса на БСП в града.

Преди месец БСП поиска безвъзмездно право за 10 г. да стопанисва на Дома-паметник на връх Бузлуджа, който в момента тъне в разруха.

БСП  представи пред Дир.бг идеята си да превърне паметника "Бузлуджа" в пръв представител, отразяващ периода на социализма от Източна Европа. 

Министерският съвет обаче отхвърли с 12 на 7 гласа искането на БСП.

В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че левицата започва консултации с юристи за търсене на друг начин, по възможност по съдебен ред, за да спасят паметника на Бузлуджа. 
Според ГЕРБ за паметника трябва да има състезание.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    На
    наблюдател
    0 -1
    14:59, 25 юли 2017
    Българио българио - докога и накъде с тези комуняги-пребоядисани калайдисани и т.н.това са бивши номенклатурчици техни синове внуци некадърници хрантутници които разчитат на държавна и партийна ясла. Излязоха от хралупи като змии и хищници а бяха наведени изпокрити особено когато сдс беше на власт. Нищо хубаво не чака тази хубава страна с тези лишояди.
  • 2
    Ми
    Мина
    0 -1
    15:28, 25 юли 2017
    Сега ще ги насъскват на въоръжена борба за превземане на "чинията" на Бузлуджа , но никой няма да попита защо не си го взеха,когато законът го позволяваше.За какво щяха да се тръшкат иначе . Омръзнаха ми номерата им , но накрая всеки си ги плаща.
  • 3
    Ко
    кошка
    1 0
    08:57, 26 юли 2017
    Е крайно време е някой да дръзне да смени гробарите от власт!! Доведоха страната до разруха и обезлюдяване. Станахме един разграден двор с транзитна и не такава за всеки, който иска да ни премине или поостане. Пък и тези, които се пишат гробари са на ясла и с треперещи гащи стоят за заплата, а високопоставените им началници и съпартийци се утрепаха да крадат и усвояват парите на Европа. Разбирам, че електората на гроб е некадърен, ограничен и крадлив но поне проявявайте малко уважение към хората с нормално мислене, като социалистите!
Последни новини