Спасителите на мигранти в морето не се разбраха с Рим

Повечето хуманитарни организации, които извършват частни спасителни операции в Средиземно море, отказаха да подпишат кодекс за поведение.

Това стана ясно след срещата на неправителствени организации (НПО) с представители на италианското правителство в Рим, предаде ДПА, цитирана от БТА..

"Лекари без граници" каза, че не е подписала документа. Германската НПО "Югенд ретет" също отказа да приеме условията, представени на срещата в италианското вътрешно министерство.

Повече ред в изваждането на бедстващи африканци

Италианското правителство се надяваше с кодекса за поведение да затегне реда в операциите за спасяване на бедстващи в морето мигранти, предимно от Африка. Организациите обаче заявиха, че процедурата ги е накарала да се чувстват като престъпници.

Сериозен упрек на италианските власти към НПО беше, че те общуват с престъпниците, които са в основата на опасния трафик на мигранти през Средиземно море.

Повечето операции за спасяване на мигранти в Средиземно море в момента се провеждат от НПО. От началото на годината около 2400 мигранти са загинали при опит да прекосят морето и да стигнат до Европа.

Организациите водеха преговори от миналата седмица с италианското правителство за спорния кодекс за поведение. Крайният срок за подписването му изтече вчера.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини