Богата реколта от диворастящи гъби, мераклиите намаляха

След като години наред брането на диворастящи гъби беше основен поминък, особено на безработни и пенсионери, сега се забелязва спад на желаещите да бродят из горите. Вече започна и кампанията по бране на черна боровинка, мургави берачки предлагат килограм почистени плодове по 8-9 лева за килограм. Това лято условията и времето дадоха богата реколта. Особено търсени са манатарката и пачия крак, които вървят около 8-9 лева килото и до 4 лева за пачия крак. 

Гъбарите от Девинско стигат до Широка лъка, тези пък от района на Смолян обикалят чак до границата с Гърция, че и по отвъд. Опитните берачи могат да припечелят много добри пари, някои стигат до 200 лева дневно, но те познават териториите и находищата на родопския деликатес, заради който навъртат до 30 км дневно.

Търговците изкупуват гъбата за износ-основно заИталия,Франция и Испания, където тя е на почит в местните кухни. Манатарката се слави не само с аромат и вкус, но и с лечебни качества, пачият крак пък е прекрасна гарнитура или предястие. „Да, ама страх лозе пази“, подмятат гъбарите, които излизат повече за удоволствие, от колкото за печалба. Забелязва се обаче и оредяване на редиците на гъбарите, а според  местните хора страхът от мечки е сред основните причини. Всички обаче се надяват да завали, защото добивите намаляват заради сушата, а гъбите, ако не за бизнес са страхотни за мезе към червеното вино през зимата.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини