Поставиха водоноска на пазара, пускат движението по околовръстното до месец

На състоялото се вчера заседание на Общинския съвет кметът Емил Караиванов отговори на въпроси, свързани с Водния цикъл на града и авариите от последните дни. Той акцентира, че основната цел на проекта е подновяване на част от канализационната мрежа за отпадни води на града и съпътстваща рехабилитация на водопреносната мрежа за питейна вода. Това представлява премахване на стари тръби и поставяне на нови тръби и води до временни ограничения на водоподаването на места при монтиране на новите връзки, тъй като при свързване на новите участъци със съществуващите водопроводи, се налага спиране на водата.

Авариите през последната седмица са свързани с реализацията на проекта за Водния цикъл. и с проблеми на дружеството „Водоснабдяване и канализация”, подчерта той и обясни, че поради тези аварии, цялата водопреносна мрежа на Асеновград се е изпълвала бавно и достигането на водата след нейното пускане до всички точки на града продължава в рамките на няколко часа. 

Надявам се, че започналият и продълваващият диалог между Общината и ВиК-дружеството ще продължи, и чрез подаване на повече информация към медиите и гражданите да се намали напрежението при възникване на аварии. Ще продължим да работим в тази посока, допълни градоначалникът. След наши разговори с ВиК - Пловдив е поет ангажиментът да бъдат осигурени водоноски при условие, че водата бъде спряна за по- продължително време. Първата водоноска вече е поставена на пазара, каза още кметът. 

Караиванов отговори и на въпрос за това дали има подземен кадастър, по който фирмите да работят. Стана ясно, че още на фаза прединвестиционни проучвания и при изготвяне на работния проект на мрежата за рехабилитиране, асоциираният партньор на Община Асеновград по Водния цикъл – „ВиК” ЕООД, е предоставил данни на фирмите изпълнители за наличния подземен кадастър, който те поддържат. Кметът припомни, че до приемането на Закона за кадастъра и имотния регистър през 2000 г., подземните кадастри са поддържани в актуално състояние от общините. След 2000 г. ведомствата и други юридически лица, съобразно характера на своите функции, създават и поддържат в актуално състояние специализирани карти – това са водните дружества, енергоразпределителните дружества, газификационните компании и т.н. Преди започване на изкопните работи на всеки конкретен участък, фирмите доставчици – EVN, Овергаз, БТК и ВиК, трасират на място, съобразно тяхната информация, наличните подземни проводи. Кметът обясни, че в някои случаи това, което е отбелязано като трасиране, се разминава с действително съществуващото. Това е една от най-честите причини за аварии. Ето защо се налага да се работи много внимателно.

В момента се извършват довършителни работи на кръговото до пазара, които ще приключат до 11 септември. На мястото му ще бъде изградена нова светофарна уредба. Преминаването на автомобили по обходният път ще се възобнови в края на септември. Частично е възстановено преминаването и по кръговото кръстовище на старата пловдивска автогара, като е спряно движението само по посока на ул. „Съединение” и е осигурен обходен маршут. Ул. „Съединение” ще бъде отворена за движение в края на месец септември. Пак в края на месец септември движението по „железния мост” ще бъде преустановено за максимално кратък срок /3 дни/. В началото на месец октомври се очаква да се облекчи максимално трафикът на автомобили през града.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини