Тревога в Неделино: Мъжкият двуглас изчезва

    В Неделино не е останала нито една мъжка двойка, която да изпълнява двуглас, последните певци вече са покойници, а сред младите няма никакъв интерес към уникалното двугласно пеене.

    Затова в община Неделино предприемат спешни мерки да запазят двугласа, който е обявен за жива човешка съкровищница. „Още тази есен ще направим първите стъпки за създаването на майсторски клас за двугласно пеене”, каза най-малката от триото Сестри Георгиеви – Виолета Измирова. “Заедно с преподватели от Музикалната академия в Пловдив започваме да търсим млади таланти, които пряко да ангажираме за двугласно пеене”, допълни тя. Сестри Георгиеви са първите, които направиха неделинския двуглас популярен със записите си в националното радио преди десетилетия.

    А Неделино за шестнайста поредна година посрещна участниците в Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен. Родопският град е пълен със самодейци и туристи. Над 3000 са изпълнителите, които се изявяват на сцената в трите фестивални дни. Има и международно участие.

    Фестивалът се преврърна в най-големият празник за Неделино, което се гордее с уникалното си наследство – неделинския двуглас, подчерта кметът Боян Кехайов. Общината подкрепя инициативата за създаване на майсторски клас по двугласно пеене в Неделино, особено след като от тази година двугласът ще се изучава като академична дисциплина в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, с ректор проф. Милчо Василев, който е и председател на журито на фестивала.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини