Уроци по родолюбие планират от читалището в Смилян

Изображение 1 от 4

    Поредица от инициативи под надслов „Уроци по родолюбие“ започва Народно читалище „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ в село Смилян. Първият урок ще е още на 6 септември – деня на Съединението.

    За тогава читалището организира групово посещение на археологическия обект „Момчилова крепост“ над село Градът. Крепостта е едно от трите укрепления от античността и Средновековието, известни с наименованието „Стражевият триъгълник“ - наред с Крепост „Калето“ в местност Турлука и крепост „Калето“ над Проходна пещера край с. Кошница, които са охранявали подстъпите към селищата, които формират съвременния град Смолян. Посещението е подходящо както за възрастни, така и за ученици, а там те ще научат каква е ролята на Момчиловата крепост през античността и кой е бил деспот Момчил. Познавателната екскурзия се организира със съдействието на Посетителския информационен център в село Смилян.

    Другата интересна инициатива, планирана също за този месец е посещение на антична и средновековна крепост „Калето“ и на Проходна пещера край село Кошница. Водач ще бъде доктора на историческите науки Николай Бояджиев, археолог в Регионален исторически музей "Стою Шишков" - град Смолян. Походът е планиран за 23 септември, а любителите на археологията, съчетана с екстремен туризъм, ще научат от археолога за извършените в крепостта разкопки на ранно-средновековен параклис, ще се срещнат с водачи от Клуба по спелеология и екстремен туризъм „Мурсалица“ и ще могат да си подарят едно адреналиново изживяване – полет с алпийско махало. Събитието е част от инициативите на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ - с. Смилян за отбелязване на Европейските дни на наследството под мотото „Културните ландшафти в района на Горното поречие на р. Арда - наследство с история и вдъхновение за съвремието“ и се осъществява в партньорство с Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини