Тревога: Само един първокласник в училището в Букова поляна. Младите не бързат да се женят

Изображение 1 от 2

    Тази година основното училище в маданското село Букова поляна ще посрещне единствения си първокласник.

    Малко преди да навърши седем години Янис Карамфилов вече ще е в първи клас. С майка му Даяна вече са приготвили почти всичко за училище и Янис с нетърпение чака първия учебен ден.
    В селското училище има само 12 ученици и Янис ще учи в слята паралелка с други деца. Но майка му не се притеснява от това. Тя е учила в същото училище, когато там е имало повече деца, познава добре преподавателите и смята, че ще дадат добро образование на сина й. Директорът на училището Митко Бекяров казва, че обучението в малки класове и слети паралелки има и недостатъци, но и плюсове, така може да се обръща повече внимание на всяко дете.

    Училищата с маломерни и слети паралелки, като това в Букова поляна, отдавна не са изключение в Родопите. С по 12 ученици са доста селски училища. Те са със специален статут на защитени и се подпомагат от държавата. Само в Смолянска община маломерните и слетите паралелки са 33, като тенденцията е такива класове да има не само в училищата по селата, а и в някои градски школа.
    Причината е ясна - демографски проблем и все повече намаляващи деца. Като в Букова поляна, където годишно почиват четирима-петима възрастни жители, а през миналата година се е родило едно-единствено бебе. "Младите се страхуват да създават семейства", казва кметът на Букова поляна Ахмед Ахмедов. Допълва, че в селото има около 40 младежи, които обаче съвсем не бързат да се женят. Част от младите хора заминават на работа в София или в чужбина. Тези които остават, заради ниското заплащане, не са готови за семейство и деца.
    Необходими са специален закон за Родопите и спешни мерки от държавата, за да се спре обезлюдяването, смята кметът на Букова поляна. Така и училището ще оцелее, ще оцелее и селото.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини