Полицейският началник в Пловдив предоставял услуги на ало измамниците

21 телефонни измами станаха в Пловдив от началото на септември досега, общата сума, прибрана от измамени възрастни хора, е 180 000 лв.

В понеделник при разследване на група, излизат подробности, уличаващи началника на Охранителна полиция към Трето РПУ в града Стоян Павлов.

Той е задържан и обвинен за подкуп, като в обвинителния акт засега влиза само една измама от 1300 лв. 300 от тях той е получил като хонорар за услугите, които е предоставял на измамниците – да ги консултира как да се предпазват, за да не бъдат заловени, да ги предупреждава за следствени действия, да им помага.

За конкретната телефонна измама е обвинен един мъж от пловдивско село, като свидетел е привлечен шофьорът на „мулето“.

Връзката между престъпната група и полицая с повече от 20 години стаж в МВР идва от негов близък приятел, който участва в схемата.

На брифинг в Пловдив днес окръжният прокурор Румен Попов каза, че останалите привлечени за измамите, са се обръщали към Стоян Павлов с „шефе“. Той отрече сред тях да има и други полицаи, очевидно става дума за йерархия в самата група. Мозъкът на групата е в Румъния, каза той.

Досега Стоян Павлов не е разследван от Вътрешния отдел на МВР, но след новината за неговото задържане, в прокуратурата и МВР постъпват множество сигнали за негови корупционни действия. В началото на 90-те той оглавявал отдел „Издирване“, по-късно станал районен инспектор, а в момента на ареста е на ръководна длъжност в районно управление. Прокуратурата ще настоява за най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини