От днес започват Коледните пости

След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така наречените Коледни пости. Те са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, ако Коледни заговезни се падат в дни на строг пост - сряда и петък.

Причините са различни-едни го правят заради смисъла на християнската религия, други за да стопят килограми и пречистят тялото.
По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио, ако има възможност по-добре зехтин. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните. Изключвайки месото имлечнит епродукти трябва да ги заместим с вещества от друг произход боб, леща, ориз (особено кафяв), булгур (пшеница), нахут, киноа, гъби, авокадо, всякакъв вид кълнове. Препоръчителни са соеви продукти - тофу, мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести продукти. Добавете също ядки и семена в менюто си - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други. От зеленчуците и плодовете по-добро няма, така че те могат да се хапват по всяко време на постите.




СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини