Гледането в очите дава възможност да се запомни лицето

Гледането на един човек в очите позволява да се запомни лицето му, откриха испански учени в изследване, цитирано от в. Дейли телеграф".

Екип от Университета на Барселона смята, че главно от очите на един човек мозъкът взима информацията, която му е нужна, за да го разпознае и запомни. След като обработи тази информация, мозъкът слиза към устата и носа, а не се опитва да запомня лицето като цяло.

Предишни изследвания бяха показали, че когато хората анализират себеподобните си, обикновено се съсредоточават само върху една част от лицето. Испанските учени са анализирали 868 женски и също толкова мъжки лица, за да установят как става разпознаването. Специалистите прекарали изображенията през специален компютър. Той е създаден така, че гледа и възприема особеностите на лицата, както го прави човешкото око.

Изследването показало, че очите на един човек най-точно изразяват какво представлява той. На второ място информация се получава от анализа на устата, следвана от носа. Испанските експерти установили също, че разпознаването на един човек не се влияе от фона, на който е снимано лицето му. Те смятат, че частите в мозъка, които разграничават едно лице от друго, са се развили с течение на времето, за да се осмисля информацията от областта около очите.

Изследването е публикувано в сп. "Пи Ел оу Ес компютейшънъл байолъджи".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини