Възвишения на Марс може да са кални вулкани

Учени заявиха, че евентуалното откриване на кални вулкани на Марс може да даде тласък на изследванията за минал живот на Червената планета, съобщи Би Би Си.

Ако живот някога е съществувал на Марс, данните за това трябва да са заровени под марсианската повърхност, където вероятно е достатъчно топло, за да може водата да остане в течно състояние.

Калните вулкани могат да пренасят скали от дълбините до повърхността, където тези скали е възможно да бъдат открити от роботи.

Като използвали снимки, направени от космическия апарат "Марс Одисей", Карлтън Алън и Дороти Йолер от космическия център "Джонсън" на НАСА в Хюстън идентифицирали в северните равнини на Марс десетки хълмове, които поразително приличат на кални вулкани.

Данни, получени с помощта на инфрачервени лъчи, също показват, че марсианските възвишения се охлаждат по-бързо през нощта в сравнение със заобикалящи ги скали, както би могло да се очаква в случай, че са съставени от седименти.

Изследователите заедно с Дейвид Бейкър от университета Браун използвали уреди на апарата "Марс рикънисънс орбитър" на НАСА, за да наблюдават много от тези структури в северния район, известен като Acidalia Planitia.

Данни на "Марс рикънисънс орбитър" сочат, че материалът в състава на възвишенията е по-оксидиран от скалите в заобикалящите ги равнини. Това подсказва за наличие на железни оксиди, които се формират в присъствието на вода в течно състояние.

На снимки, направени с камера на "Марс рикънисънс орбитър", се вижда също, че ярките възвишения изпъкват на фона на тъмните базалтови скали в заобикалящите ги равнини. На Земята най-много кални вулкани има в Азербайджан и съседното Каспийско море.

Кални вулкани са открити на повече от 40 места на сушата и повече от 20 места под морското равнище.

В Азербайджан метанът е толкова много, че може да се възпламени, заяви Карлтън Алън. Това увеличава възможността калните вулкани да допринасят за наличието на наблюдавания в марсианската атмосфера метан. Метанът може да остане за кратко в атмосферата. Следователно продължителното му присъствие в марсианската атмосфера означава, че тя се "зарежда" с метан вследствие на неизвестен процес.

Карлтън Алън поясни, че районът с кални вулкани не е бил изследван достатъчно дълго за атмосферен метан. Няма данни тези вулкани да са активни днес. Според Алън те са се образували през последните 10 милиона години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини