Мъжко хоро във водата в Момчиловци, варненец хвана кръста в Смолян

    Мъжко хоро под звуците на родопска каба гайда се изви във водата навръх Йордановден в Момчиловци. Преди ритуала по хвърлянето на кръста в родопското село, младежите от Родопски хайдути " организираха мълчаливо шествие предвождано от "Съ нами Богъ", портрета на Христо Ботев и българския трибагреник.  Пред жителите и гостите на Момчиловци младите родолюбци представиха живота и делото на българския революционер по повод 170 години от рождението му. Всички сведоха глави в памет на героя и бяха произведени залпове.

    В Момчиловци за Богоявленския кръст се пребори Атанас Жекин /18г./, който се оказа най-бърз измежду 16-е претенденти.

    „ Живи и здрави да сте, момчета и момичета, днес вие сте гордостта на Момчиловци!”, поздрави в профила си във фейсбук кметът на селото Сийка Суркова.

    В Смолян пък 30-годишен варненец извади кръста от водите на река Черна. Младият мъж се казва Ангел Ангелов и бил в Смолян по работа. Варненецът  се пребори с девет души, които също се хванаха на хора във водите на река Черна.

    До реката десетки смолянчани стигнаха с литийно шествие, предвождано от Негово високопреподобие архимандрит Висарион. Преди това той отслужи Богоявленска света литургия в храм „Св. Висарион Смоленски” и освети бойните знамена на 101-ви Алпийски полк.

    Честит Йордановден!

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини