Четвъртокласници от Смолян се учат да се хранят здравословно чрез игри

50 деца от Първо училище „Свети св. Кирил и Методий“ ще учат правилата на здравословното хранене в рамките на следващите 12 месеца.

Това ще стане по проект „Затлъстяването при децата - бомба със закъснител“, който се реализира от Сдружение „Център за устойчиво развитие на планината гр. Смолян“ (ЦУРП) благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“. Общата стойност на проекта е 7 304, 00 лв.  

За да постигне тази цел Сдружението ще заложи на неформалното обучение – игрови и интерактивни занимания, а 4-класниците ще се включат в работилница за здравословно хранене. Нейната цел е учениците сами да разберат рисковете и неблагоприятните последици от нездравословното хранене чрез интерактивни игри и занимания. Интересът на учениците към зеленчуците, които не са предпочитана от тях храна, ще се предизвика чрез практическо обучение как да засаждат и отглеждат зеленчуци в импровизирана „Зеленчукова градина“ в училище.

Основното послание на проекта  към родителите и семействата е да се обръща внимание на здравословното хранене и да се ограничи и контролира количеството захар, което децата приемат ежедневно. Това послание ще стигне до местната общност чрез информационен видеоклип, които ще бъде създаден и разпространен в рамките на проекта.

Децата са лесна мишена на цветните и атрактивни реклами за продукти с добавена захар. С този проект ние искаме да привлечем вниманието на местната общност към този проблем и към множеството грешки в храненето, които водят до наднормено тегло: увеличена консумация на захарни изделия, сокове и газирани напитки, мазнини и сол и ниска консумация на кисело мляко, риба, плодове и зеленчуци.

Проектът се реализира благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България  „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорството с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. "

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини