България създава център за нанотехнологии

Център за нанотехнологии ще бъде създадев в България с решение на Министерски съвет. Дружеството "Български нанотехнологичен център" ЕАД, ще бъде с капитал от 50 млн. лева, съобщава вестник "Монитор".

Основен партньор по проекта ще е американската компания IBM, която е световен лидер в индустриалните нанотехнологични изследвания и микроелектрониката. Американската компания притежава над 10 000 патента в тези области.

Реализацията на проекта е важна стъпка в развитието на изследователския и индустриалния национален потенциал в нанотехнологиите, наноматериалите, нанопродуктите и микромашините, което ще доведе до повишаване на конкурентоспособността на икономиката.

Партньорството с IBM ще гарантира успешното излизане на страната на международния пазар на нанотехнологии и е предпоставка за спечелване на големи проекти по Седмата рамкова програма на ЕС. По нея до 2013 г. са предвидени 3,5 млрд. евро. Очаква се до 2015 г. приходите от нанотехнологиите в световен мащаб да бъдат над 2,95 трилиона долара.

Правата на държавата в "Български нанотехнологичен център" ЕАД ще се упражняват от министъра на финансите.Управлението на дружеството ще бъде с двустепенна система - тричленен надзорен съвет и петчленен управителен съвет. Мандатът им ще бъде три години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини