Днес е Бабинден, честит празник на всички, които помагат за идването на нов живот!

    Днес по стар стил се празнува Бабинден, последният от „водните“ празници, който се празнува на 8 януари, но все още се чества на 21 януари.

    Чисто женски празник, който също се празнува в цяла България и е свързан с родилните обичаи. На него се изпълняват само народни обреди, свързани с бабата-акушерка и уважението, което засвидетелства към възрастните жени, които помагат на жената да даде нов живот. Основните обреди са поливане с вода, за да си измие ръцете, след което жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното ѝ рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила ("хванала") червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.

    Вечерта на селския мегдан всички се залавят на хоро, което свършва пред дома на бабата, целува ѝ се ръка и се дават дарове за благодарност и обич към тази жена, помагаща на новия живот да се появи. С Бабинден слага край на ивановденските празници, а с това и на целия коледно-новогодишен празничен цикъл. Започват едни от най-празничните семейни обреди и обичаи- изпращането на сгледниците и периода на сватбите – от Йордановден та чак до Заговезни.

    През 2017 г. в Родилното отделение в Смолян са родени 492 бебета, с 85 по-малко от предходната 2016г. Ражданията намаляват и това е национална демографска тенденция, но не малка част от бъдещите майки избират да родят децата си в големи градове и специализирани болници.

    СмолянБГвестинет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини