Пазарджик взе лъвчетата Терез и Масуд

Пазарджик е готов да осигури всички нужни условия за отглеждането на двете лъвчета Терез и Масуд.

На специална пресконференция по казуса Тодор Попов увери, че общината е не само готова, но и иска да си сътрудничи с организацията "Четири лапи", за да се създадат най-добри условия за отглеждане на лъвчетата.

Попов заяви, че са наясно с това, че животните могат да имат здравословни проблеми, затова и са готови да наемат допълнително специалисти, които да се грижат за големите котки.

Кметът няколко пъти подчерта, че кани хората от "Четири лапи", за да се направи съвместно план за отглеждането на лъвчетата. Попов посочи, че той и кметството искат да си сътрудничат с тях в името на доброто на лъвчетата. "Да обсъдим с тях нужните грижи. Нека българските деца се радват на тези животни, а не холандските деца", заяви Попов.

Към момента има условия за тяхното отглеждане, освен това до месец и половина ще се готови и по-големите клетки. Тодор Попов покани и журналистите да проследят както и строителството, така и самото отглеждане на животните. Покана той отправи и към жената, която отглежда и в момента двете животни от бебета.

На въпрос защо до този момент не са изградени условията, след като Пазарджик иска лъвчетата, Попов заяви, че фактически собственик на животните Пазарджик е станал едва в петък, при препотвърждаването на решението на общинския съвет в Разград, затова и клетките са започнати едва тогава.

Като причина Пазарджик да иска двете лъвчета Тодор Попов изтъкна от една страна, наличния план за развитие на зоната за отдих в Пазарджик, където вече има изграден зоокът, и от друга страна, желанието на общината да покаже, че може да се справи и с такова предизвикателство. Кметът разкритикува мисленето, наложило се в България, че някой друг може да свърши работата по-добре от нас".

Попов припомни, че вече са отгледали своя тигър от бебе - на четири месеца и в момента животното е едно от най-хубавите в Източна Европа, 320 кг. След това са му намерили партньорка, а в последствие, когато тигрите в Пазарджик са станали 6 броя, са дарили четири от животните на други зоологически градини - Варна, Ловеч и Хасково. Това е обичайна практика, по думите на Попов.

В края на миналата седмица от българския офис на международната организация "Четири лапи" обявиха, че подготвят заминаването на двете малки лъвчета Терез и Масуд за спасителен център в Холандия, специализиран в грижата за големи котки със здравословни или поведенчески проблеми. Заедно с тях трябваше да бъде транспортиран и 3-годишният лъв Асен, който организацията спаси от сигурна смърт от зоопарка в Разград през ноември миналата година.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини