ЕП създава комисия за транспорта на селскостопански животни в ЕС

Изображение 1 от 2

    Eвропейският парламент гласува за създаването на анкетна комисия за транспорта на селскостопански животни и я подкрепи с огромно мнозинство от гласувалите. 605 от 689 гласували евродепутати се обявиха за  разследване на предполагаеми нарушения и лошо управление при прилагането на правото на Съюза от държавите членки на ЕС и от страна на ЕК на Регламент (ЕО) № 1/2005 на Съвета от 22 декември 2004 година относно защитата на животните по време на транспортиране и свързаните с това операции (Регламент за транспорта).

    ЧЕТИРИ ЛАПИ като член на асоциацията „Еврогрупа за животните“ приветства решението на Европейския парламент, тъй като през последните години станахме свидетели на голям брой инциденти и нарушения при прилагането на Регламента за транспорта, а част от хуманното отношение към животните остава в сферата на добрите пожелания, тъй като не е описано в изискванията към превозвачите. Това се казва в разпространеното от организацията съобщение до медиите.

    България като една от основните страни на транзит и последна европейска спирка за почивка на животните, транспортирани към Турция, е важна страна изпълнител на Регламента. За съжаление, страната ни все още е цитирана като лош пример заради струпването на камиони с животни на българо-турската граница по време на летните горещини през 2017 г. и излагането на животните на силен топлинен стрес в камионите. В резултат на тези случаи бяха приети мерки, сред които увеличаване на пространството за животните, актуализиране на плановете за действие при извънредни ситуации и избягване на пътуване през горещите часове от деня - практики, за резултатите от които обаче към момента все още липсва прозрачност. Прозрачност липсва и за броя на пратките с животни, минаващи през страната, както и за това дали животните биват разтоварвани за задължителната почивка преди да продължи превозът към финалната дестинация.   

    Друг шокиращ случай, на който станахме свидетели през 2019 г., беше потъването на кораба Queen Hind в румънски води, близо до Констанца, с 14,000 овце на борда. След продължителна спасителна операция, само 254 от тях бяха спасени от международния екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ и румънската организация „Арка“. От тях оцеляха едва 180 животни. 

    Системните проблеми, свързани с контрола върху пратките с животни от Европейския съюз по вода и суша включват годността за пътуване на животните, температурите, при които са транспортирани, както и наличието на вода, храна, постеля, работеща вентилационна система и достатъчно пространство в превозните средства. Много от тези проблеми са идентифицирани и като нарушения, открити при проверките на контролните органи в България. 

    Решението на Европейския парламент за анкетна комисия идва след вълна от изявления на европейските институции, насочващи вниманието към проблема за транспорта на живи животни. Сред стъпките за по-добра защита на животните на европейско ниво е наскоро приетата стратегия „От фермата до трапезата“, която ясно показва, че ЕС има намерението да преразгледа законодателството си за хуманното отношение към животните, включително в частта за транспорта.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      12
      123
      1 0
      15:53, 22 юни 2020
      Стига с тия еврозелени глупости и джендърски дрънканици за животните. Няма собственик да иска животните му при транспорт да страдат или загиват.Сега ще измислят луди щуротии за вземане на подкупи и тормоз на превозвачите.Злополуки са се случвали и ще се случват при транспорт не само на животни но и на хора.
    Последни новини