4 °C

Когато виртуоз срещне роял на улицата (видео)

Роялът е стоманобетонен и се намира на площада. Често се случва на площада да се намери и пианист. Пианото си е винаги там, а две от изумителните му срещи с виртуозни младежи ви предлагаме по-долу. Няма ограничения за стил на площада, тук ви предлагаме малко джаз, свободен аранжимент на Hallelujah с участието на сладкогласа минувачка и още една песен с нея. Но роялът е свирил импровизирано руски, френски и всякакви различни по народност, епоха и стил музикални творби. И съвсем не е забранено музикантите да оставят шапка за пари, макар инструментът да е за всички, умението и радостта от музиката могат да заработят малко средства. 

Зад инициативата стои Cadenza, създадена през ноември 2016 г. от д-р Дан Кауфман, с цел  да превърне пианото в постоянно оформление в публичното пространство.

През август 2017 г. в Йерусалим, Израел, е инсталирано първото им пиано, изработено от стоманобетон, подсилен с фибростъкло.. Получават финансиране от Израелския орган за иновации за разработването на второ поколение висококачествени пиана за обществени пространства.

Легендарният Били Джоел някога каза, че музиката е "експлозивна изява на човечносто".

"Това е нещо, което докосва всички ни, независимо от каква култура сме, всеки обича музика. Създадохме нашето пиано, за да запалим тази магия, където хората срещат хора", пишат Cadenza.

Първото пиано се намира на площад Bar Kochba на кръстовището на Jaffa Road и улица Queen Shlomzion пред сградата на Generali с помощта на Еден (общинска компания за развитие на Йерусалим) и община Йерусалим. 

Инструментът е висококачествено електрическо пиано, което в крайна сметка се надяват да работи на слънчева енергия, но засега се управлява от таймер, който го включва сутрин и спира за през нощта. Импровизираните изпълнения са възможни от 10 часа всяка сутрин до 11 часа всяка вечер. Спират за 25-часов период за Шабат, за да се избегне нарушаването на ортодоксалната практика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
21 фев 2020
Последни новини