Полицията в Смолян: Все още сме с ниска престъпност, но расте броят на престъпленията в транспорта

През 2017 г. на територията на Смолян и областта са регистрирани общо 32 престъпления срещу личността, най-значимите от които са били 2 убийства, 2 изнасилвания и 22 нанесени телесни повреди.

През изминалата година се запазва тенденцията област Смолян да е сред областите с най-ниска престъпност в страната. Статистическите данни сочат, че на територията на ОДМВР – Смолян са извършени едва 0, 7% от регистрираните в страната престъпления, които съотнесени към 100 хил. души от населението са 546, 5 престъпления на 100 хил. души. Средно за страната цифрата е 1 159,1 престъпления на 100 хиляди души.

Това стана ясно на продевения днес годишен отчет на работата на ОДМВР Смолян, на който присъства и зам. -главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев.

Традиционно ОД МВР е сред дирекциите с най-висока разкриваемост на извършените престъпления, като за изминалата 2017 г. тя е 72.85 /при средна за страната 47.38%/. Налице е незначителен спад на регистрираните престъпления с около 0,3 %.  – регистрирани са 641 криминални престъпления спрямо 643 през 2016 г.

С най-голям дял сред общоопасните престъпления са тези в транспорта – общо 195 при 156 през 2016 г. Свързани са предимно с управление на МПС след употреба на алкохол или наркотици, управление на МПС без рег. табели или шофьорска книжка и в периода на наложено наказание „Лишаване от правоуправление“.

На следващо място сред общоопасните са престъпленията, свързани с наркотични вещества. През годината са разкрити 77 престъпления с наркотични вещества, като от тях 5 досъдебни производства са за разпространение на наркотици, а останалите са за държане на марихуана, амфетамин и хероин. През годината са установени и 49 случая на управление на МПС след употреба на наркотици.

СмолянБГвестинет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини