Поклон пред паметта на арх. Стефан Попов, създателят на сградата на Родопския драматичен театър

Изображение 1 от 2

    Ръководството на община Смолян и кметът Николай Мелемов поднасят най-искрени съболезнования към семейството, близките и родствениците на проф. д-р архитект Стефан Попов.

    „На 23 март т.г. от този свят си отиде един достоен човек, учен и професионалист. Но всички ние ще го запомним като архитекта на емблематичната сграда на РДТ „Николай Хайтов”“, се казва в съболезнователния адрес от общинската управа.

    „Неговото архитектурно и научно творчество беше богато, всеобхватно и неизброимо, но даже и да беше създал само Родопския драматичен театър в Смолян и това би било достатъчно. Проф. Попов напусна този свят, но оставеното и съграденото от него ще живее в сърцата на хората и ще напомня за един достойно извървян житейски път“.

    Сградата на Родопския драматичен театър е построена през 1984 г. и е уникална като мащаб и архитектура на територията на страната. Според класация на САБ тя е в двадесетте най-добри сгради на столетието. Проектът на проф. арх. Стефан Попов (професор на Международната академия по архитектура) печели Награда на Американския институт по архитектура - "Специален приз" на Третото световно биенале за архитектура в САЩ - 1985 год.

    Проф. д-р арх. Попов е създател и ръководител на специалност „Архитектура“ в Европейския политехнически университет. Ръководител е на учебните програми на Международната академия по архитектура. Бил е гостуващ преподавател в Истанбул, Хюстън, Блексбърг, Вирджиния, Ню Йорк, Берлин и др. Печелил е множество международни и национални архитектурни конкурси. Лауреат е на национални и международни награди. Професор Попов има научни интереси в областта на методите за архитектурно проектиране и обучение и прилага иновативна методика при обучението на студентите. В своята биография има над 250 реализирани проекта и над 90 научни публикации и доклади. Проф. д-р арх. Стефан Попов е първият удостоен с почетно звание „Доктор хонорис кауза на Европейския политехнически университет“.

    Поклон пред светлата му памет!

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини