Община Девин укрепва опасно свлачището по пътя за Триград

 Община Девин е възложила и проектиране за възстановяване на пътя след тунела за село Триград, където е пропаднало едното платно от пътя е пропаднало от старо свлачище, което се активизира от последните поройни дъждове.

Свлачище се намира над къщата на семейство Тарашеви в Девин, а хората подали сигнал на тел. 112, след като пред входната врата се изсипала земна маса и надвиснало коренище на дърво над подпорната стена, която са построили. На стръмния скат освен дървета има други къщи и сгради. Потърпевшото семейство Тарашеви, че заради активираното свлачище, върху къщата им може да се свлече целия скат. Кметът на община Девин Красимир Даскалов е направил оглед на място, а според него към момента то вече е пасивно. Свлачищната маса е около 40-50 кубика, корените на дървета са попречили да бъде по-голямо. Според Даскалов няма опасност да притисне къщата,  а надвисналите над покрива на къщата опасни клони ще се орежат. Корените на дърветата са оставени, за да поддържат земната маса по ската.

„Направено е всичко необходимо като първоначални действия, така че свлачището да бъде обезопасено. За него сме уведомили областната управа. На първо време, с възможностите на общината, ще заскалим с по-големи камъни ската, за да заздравим терена и да предотвратим свличане на още земна маса. Ще следим неговото състояние и в случай на необходимост ще се търси финансиране за него от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Към момента категорично няма опасност за къщата и сградите отгоре, ще следим състоянието му обаче, за да сме спокойни за къщата отдолу“, каза Даскалов.


СмолянБгвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини