Шестгодишният Семих от Грохотно изведнъж заговори на английски

Малкият Семих Алиман от девинското село Грохотно вече е сензация не само за хората в селото, след като не навършил 6 години, изведнъж проговаря на английски език.

До тогава можел само да брои до десет и толкова. Докато един ден просто започва да говори и повече не спира. Първото изречение на Семи шокира бащата защото гласяло: „Аз съм номер едно, ти си номер две, аз съм по-умен от теб“. На 8 март тази година Семи навършва 6 години, и няколко месеца преди това изведнъж проговаря на английски език без да се запъва.

Той гледа много детски филмчета на английски, но е повече от загадка от къде знае значението на думите. Малкият твърди, че сам го е научил, макар родителите му Севинч и Айдън Али да не го говорят.

Момченцето е единствено дете в семейството, чийто майчин език е турският, ходи на детска градина, но там се говори на български език. Той е дълго жадувана радост, защото се появява на бял свят след 10 години опити за рожба.

Повечето местни хора смятат, че някой учи детето, защото няма друг начин то изведнъж да проговори и то без да се запъва. Родителите били толкова изумени от уменията на сина си, че решили да го тестват чрез разговор с англичани, които потвърждават, че той говори добре и също са изумени от знанията му за езика.

Бащата Айдън е на 52 години, се справя с чуждия език, но не говори добре и е не по-малко изненадан от новопоявилото се умение на детето си. То не само че им превежда, но дори се справя по-добре, от колкото с другите два езика-български и турски, които звучат навсякъде около него. Самият Айдън преди време е работил като журналист във вестник „Вести“, по професия е учител, следвал е турска филология, но не я завършва. От години има фирма за доставка на интернет в района на Девин, занимава се и с ремонт на компютри и телефони.

Според бащата, малкият явно мисли на английски, защото първо изговаря английските думи и след това им ги превежда на български или турски. Обича да конструира с „Лего“, и вече дава заявка за силен характер, като дори знае, че като порасне ще стане професор и ще прави експерименти. Изрича заявката на чист английски език и е категоричен, че сам се е научил да го говори. Версиите на хората за внезапното умение на Семи са от „прероден“ до „дете индиго“, но каквато и да е истината, той наистина е сензация. А как говори може да чуете на клипа, заснет от бащата на детето и качен в youtube.com.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=bUKHOrfkiFg

СмолянБГвестинет

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    АНОНИМЕН
    0 0
    09:29, 6 апр 2018
    Това е лъжа детето изобщо не може да говори английски тази новина е лъжа
Последни новини