Как двама добри лекари избраха да останат в България?

Днес отбелязваме Международния ден на здравето. На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването.
 
7 април е обявен за Ден на здравето още през далечната 1948 г. От 1964 г. тази дата започва да се отбелязва и у нас като деня на здравния работник.
 
С добра дума за българския медик е кампанията на Дарик „Най-добрите лекари”, благодарение, на която още през 2012 г. специалисти от цялата страна посочиха свои колеги, в които имат най-голямо доверие. Три години по-късно лекарската лига в София бе допълнена и така бяха излъчени общо 754 лекари от София, Пловдив и Варна. Имената им могат да бъдат намерени на сайта www.bestdoctors.bg.
 
Какво е да можеш в България, коментира кардиологът доц. Иво Петров: "Смятам, че ние не сме социални животни. Не сме научени да работим заедно в една и съща посока и сме прекалено големи индивидуалисти. Аз най-много се паля от нещата в моя професионален живот. Слава Богу, ние се опитваме да пренасяме такива високи стандарти, каквито искаме да бъдат наложени в цялата страна. Успяваме да връщаме колеги, които са смятали, че трябва да се реализират в чужбина, обратно към България. Значи има как!"
 
Един от най-добрите коремни хирурзи у нас д-р Петър Грибнев казва: "Преди пет-шест години, когато започнах да придобивам увереност като хирург, доста се замислях дали да не пробвам да продължа пътя си навън. Оставането тук е лично мое решение, то не е зависило от други фактори. Давам си сметка, че във всяка европейска държава ще е много трудно да те допуснат до нивата, на които искаш да бъдеш като хирург. Както тук, така и там тези специалности се предават от по-опитния и обучен хирург на този, който го следва. Всеки хирург избира на кого да предаде знанията и уменията си и включително и възможността да работиш върху пациенти. Това не става случайно и дори да кажеш, че си най-добрият и искаш да го покажеш, никой няма да те допусне".
 
"Мисля, че България е страна, в която можеш да развиваш себе си като професионалист, конкретно в нашата специалност. Поради факта, че имаме още да догонваме тези, към които се стремим и където евентуално ще отидем да работим, това ми даде едно предизвикателство за самия себе си дали мога да го постигна. И дали ще мога да се самоконтролирам, защото това е другият проблем на хирурга - баланса със себе си. Той е изключително важен, за да докажеш себе си като специалист", разказва още д-р Грибнев.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини