Bertone Mantide: Звярът

Предоставянето на гениалните хора възможността да конструират своите мечти е довело до най-добрите дизайни в автомобилната история, като не малка част от тези хора са работили за Stile Bertone. Бившият дизайнер на Pininfarina и настоящ шеф на дизайнерите в Stile Bertone - Джейсън Кастриота - е един от тези хора. Той е човекът в основата на феноменалния проект за P4/5. Сега обаче той работи върху нов суперавтомобил, наречен от него Project M.

Въпреки че Кастриота е в центъра на проекта, то връзката му със Stile Bertone по никакъв начин не е скривана. Комбинацията от факта, че Кастриота е роден в САЩ и италианското наследство в общи линии пресъздава идеята за наследството на Bertonе от миналото и дизайна на суперавтомобилите от настоящето.

Дебютът на суперавтомобила Project M бе на 20 април по време на автомобилното изложение в Шанхай. Името официално е Mantide, като налице са и първи снимки.

Колата е конструирана на базата на платформата на новия Chevrolet Corvette ZR-1, но каросерията е изцяло нова - направена предимно от въглеродни влакна и магнезий. Използването на ултралеки материали означава, че дизайнерите са успели да намалят масата на колата с повече от 100 кг. А ZR-1 в никакъв случай не е бил известен с това, че е тежък. В допълнение са ползвани аеродинамични елементи, сходни с тези в света на Формула 1.

В резултат на това Mantide има 25 % по-добра аеродинамика, както и 30 % по-добро притискане в сравнение със ZR-1, на който е базиран.

В края на краищата моделът може да ускорява до 100 км/ч за 3.5 секунди, а максималната скорост възлиза на 320 км/ч. За съжаление, няма някакви данни за производство. Засега не е известно много за колата, но от Edmunds съобщават, че проектът е поръчан от частен клиент в Азия за около 2 милиона долара.

Ако се чудите в основата на какво още стои Кастриота, то можете да се сетите за модели като... Ferrari 599 GTB, Rolls Royce Hyperion и Maserati Gran Turismo.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини