Всички пътища водят до Рим, до ден днешен

Изследователите проверили вярна ли е поговорката „Всички пътища водят до Рим“. 

Екипът на Moovel Lab от Щутгард изучавал наземните маршрути в Европа в рамките на изследване на мобилността в градовете. В пътната мрежа, обхващава 26 503 452 кв. км учените определили 486 713 отправни точки, от които трябвало да попаднат в Рим и ги наложили на пътната карта на Европа.

Специално разработен за проекта алгоритъм построил най-кратките маршрути от посочените отправни точки до столицата на Италия. Това отнело над 5 часа. За изследването били използвани данните от Open Street Map и програмни продукти с отворен код.

В резултат учените получили карта, на която всички пътища водят до Рим. Колкото по-често е използван пътят, толкова по-дебела е линията, с която е обозначен на картата.

По времето на разцвета на Римската империя е била създадена общирна пътна мрежа, покриваща цяла Европа, от Великобритания до Турция, която съединавала 113 провинции чрез 373 маршрути с обща дължина над 80 000 км. До ден днешен основните магистрали в Европа са на местата, където са били древноримските пътища.

Изследването проследява и съвременното звучене на поговорката в Ервопа и САЩ - всички пътища водят до столицата. Това авторите са показали на огромна интерактивна карта.

„Нова Европа“ показва големи промени в политическите граници, каквито ги познаваме днес, ако се приеме, че съответстват на зоните за пътуване (столиците на държавите), пишат изследователите.

Някои страни остават почти същите като Турция, Великобритания, Дания, Испания и Португалия. Докато малките държави като Андора, Лихтенщайн, Ватикана и Монако показват огромно разрастване, което показва важността на тяхното включване в инфраструктурата.

Ако погледнем държавите в Централна Европа, разпознаването на политическите граници може да е много трудно. Особено Германия, Швейцария и Италия, сред много други, изглежда губят характерните си очертания, показва пътната има карта.

Какво ще стане, ако променим думите, питат се изследователите, и всички пътища водят към Париж или Берлин? Те сравняват Германия и Франция, по същия начин изграждайки маршрути по пътната им карта. Маршрутите във Франция водят директно към Париж, с много силно използвани пътища. Положението в Германия предполага доста раздробена мрежа от пътища, преди да стигнем до Берлин.

Но е почти невъзможно да се използва кой да е друг град за подобна симулация. Тъй като инфраструктурата на всяка страна се ръководи от политически решения, тя е резултат от дълга история на йерархични решения при изграждането на нови пътища и т.н. Казано накратко - все още всички пътища водят до Рим.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини