От какво са починали най-известните хора в историята?

Мистериозна треска или внезапна нетрудоспособност – дори днес, причината за нечия смърт би могла да затрудни лекарите.

Но всяка година група университетски преподаватели се събират, за да посрещнат заедно трудното предизвикателство: да определят как и защо са починали някои от най-известните имена в историята.

От Флорънс Найтингейл до Чарлз Дарвин и от Ленин до Кромуел, учените се заряват в историческите архиви, за да проследят лечението, а в някои случаи и да определят причината за смъртта.

Сега експерти са се фокусирали върху султаните от 12-ти век и проклятието на кръстоносците Саладин, за да разкрият причината за смъртта на кюрдския войн, загинал на 56-годишна възраст през 1192 година.

Неговият случай е поредният, засегнат по време на Годишната клиникопатологична конференция в САЩ.

Никой друг не е правил нещо подобно, поне доколкото ми е известно. Това е нещо уникално“, казва директорът на конференцията Филип Макоуиак от Университета в Мериленд, добавяйки, че конференцията събира на едно място преподаватели по медицина и изкуства. Целта е запознаване с историята на медицината и образоване на стажантите в принципите на поставянето на диагноза.

Макар според историческите свидетелства болестта на Саладин да включвала потене, “жлъчна треска” и главоболие, каква е точната причина за смъртта му е въпрос на догадки, като предположенията включват туберкулозен менингит.

След като учените разгледали отново историческите архиви и претеглили доказателствата, заключили, че виновникът най-вероятно е бактериалната инфекция тиф.

Диагнозата, обаче, не е категорична. Не съществуват доказателства Саладин да е страдал от болки в корема – често срещан симптом на тифа. Но не бива да се забравя, че историческите свидетелства са писани от немедицински лица, често след смъртта на засегнатите.

Била разследвана и смъртта на Флорънс Найтингейл, чието здравословно състояние се влошило десетилетия преди да почине на 90-годишна възраст. Макар да съществуват слухове, че мистериозното и заболяване е било сифилис, част от учените категорично изключват подобно вероятност.

“Няма абсолютно никакви доказателства за подобна диагноза, симптомите и по никакъв начин не насочват към сифилис. Тежкото заболяване, от което е страдала, отшумява от само себе си, след като в продължение на 30 години предизвиква физически и емоционални страдания – доколкото аз знам, тя никога не е имала сексуални взаимоотношения с никого”, казва Макоуиак.

Според него е възможно Найтингейл да е страдала едновременно от биполярно разстройство, бактериалната инфекция бруцелоза, известна още като Кримска треска, посттравматично разстройство, а по-късно и деменция.

Смъртта на Ейбрахам Линкълн от куршум, изстрелян от актьора Джон Уилкс Бут също станала обект на изследване.

Въпросът е, ако Линклън бе застрелян през 2007, как би бил лекуван от сегашната медицина и какъв би бил изхода от лечението. Макоуиак твърди, че Линкълн би оцелял и вероятно е щял да продължи да бъде президент.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
10 юли 2020
Последни новини