Летен Никулден чества храма "Св. Николай Мираклийски Чудотворец" в Устово

Изображение 1 от 3

    Много вярващи се събраха на Летен Никулден в Устово, където всяка година на 9 май се чества Деня на пренасяне на светите мощи на св. Николай Мирликийски Чудотворец от родния му град Мира, Мала Азия, в италианския град Бари.

    Летен Никулден е вторият храмов празника на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Смолян, кв. Устово, който се отбелязва тържествено наравно с Никулден на 6 декември.

    Днес божествената св. Литургия в храма бе отслужена от секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от райковския  храм „Св. Неделя“ заедно с енорийския свещеник Васил Маджаров, протойерей Станимир Минков от храм „Св. Атанасий Велики“  в Чепеларе и отец Иван Марински от смолянския храм „Св. Висарион Смоленски“. В помощ на служението бяха църковният хор с диригент Радка Чакърова и иподякон Илия.

    Пред украсената с много цветя чудотворна храмова икона вярващите прииждат от рано сутринта, за  да благодарят, да се помолят и да си запалят свещи за здраве. Принесени бяха пити и хляб, отслужен бе водосвет за здраве.На всички бе раздаден благословен курбан. Иконом Запрян Шиков поздрави всички присъстващи на Литургията и припомни важни моменти от житието на св. Николай  Чудотворец като епископ на град Мира  и изявен противник на езичеството и арианството.

    Неговите чудеса приживе и сега го определят като пазител на целомъдрието, покровител на плаващите, хранител на гладните.След смъртта  /343 г./ „тялото му е останало нетленно и до ден днешен мироточи целебна сила“, се посочва в житието на светеца.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини