Базирана на хормоните диета топи килограми и облекчава тревожността

Съществува много противоречива информация относно често срещани здравословни проблеми, като безсънието, задържането на вода и умората.

Макар да е добре документирано, че диетата има фундаментална роля във физическото и психическото ни здраве, ключът към осъзнаването на тези връзки може би са хормоните.

Според Магдалена Вшелаки, множество ежедневни симптоми биха могли да се обяснят с твърде високи или ниски нива на определени хормони. Добрата новина е, че бихме могли да се справим с проблема, консумирайки определени храни.

След като била диагностицирана с Хашимото през 2008, и се борила дълги години с акнето, Вшелаки потърсила лечение от природата.

В началото тя изключила от менюто си храни, предизвикващи възпаление, като глутен, млечни произведение, соя. Така успешно се справила с акнето и симптомите на болестта Хашимото – автоимунно заболяване, при което имунната система атакува щитовидната жлеза.

“Хората казват, че ние сме това което ядем, но истината е, че сме това, което можем да усвоим”, казва Вшелаки.

7-те групи храни, които според учените традиционно водят до възпаления, са глутен, яйца, млечни произведения, соя, царевица, фъстъци и зеленчуци като картофи, домати, чушки и патладжани.

Твърде много от тези храни биха могли да възпалят лигавицата на тънките черва до такава степен, че да попречат на усвояването на хранителните вещества.

С други думи, дори да консумирате храни, възприемани като здравословни, хранителната им стойност ще бъде пропиляна, защото възпалените ви черва няма да усвоят правилно хранителните вещества.

Какво общо има това с хормоните?

Възпаленията предизвикват колебания в стойностите на различните хормони, защото тялото не успява да ги абсорбира правилно в това състояние.

Това би могло да ни засегне по няколко начина, в зависимост от вида хормони, чиито стойности се колебаят.

Например, високите стойности на хормона естроген водят до образуване на целулит, косопад, лицево окосмяване и задържане на вода. Състоянието е често срещано при жените.

От друга страна, тези които се борят с ниски нива на естрогена, страдат от умора.

Доказано е, че ниските стойности на кортизола, наричан често хормон на стреса – могат да доведат до напълняване, докато ниските могат да причинят тревожност, депресия и безсъние.

За да се справим с този дисбаланс, първо трябва да определим коя от 7-те групи храни влияе най-силно на тялото ни.

Най-добрият начин за това е да започнете да елиминирате тази храни в продължение на 4 до 6 седмици, преди бавно да ги включите отново в диетата си, следейки внимателно как реагира тялото ви на тях.

Това ще ви даде добра представа кои храни са полезни за вас и кои не, и според Вшелаки, ще ребалансира трите основни телесни системи, отговорни за хормоните – червата, черния дроб и стойностите на кръвната захар.

Макар поддържането на здрава храносмилателна система да е жизненоважно за усвояването на хранителните вещества, а добрата функция на черния дроб да е ключова за детоксикацията, дисбалансът в нивата на кръвната захар може да се окажат определящи за хормоналното ни здраве.

Голямото количество захар в диетата ни би могло да доведе повишени стойности на тестостерона, което при някои жени води до поликистозни яйчници и засилено окосмяване.

Кои храни облагодетелстват хормоналното ни здраве?

Важно е да се разбере, че храните не съдържат хормони, но биха могли да повлияят на стойностите им, например сусамът не съдържа прогестерон, но е богат на витамин Е и цинк – вещества нужни на тялото ви, за да произведе хормона.

Храните, които Вшелаки препоръчва да се консумират за поддържане на добро хормонално здраве, са цитрусови и горски плодове, кръстоцветни зеленчуци и кокосово масло.

Богати на мазнини храни като орехи, сьомга и масло също попадат в този списък – те са богати на витамини, не предизвикват възпаление на червата и се усвояват лесно.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини