Най-опитният гъбар на родопско село почина от отравяне от мухоморка

Възрастен мъж от село Вишнево се отрови с гъби и почина, въпреки усилията на лекарите да го спасят. Здравко Пинчев е приет в Отделението по анестезия и интензивно лечение в смолянската болница на 27 май в много тежко състояние.

В продължение на три дни медиците се борили за живота му, но той починал в сряда през нощтта. Човекът е получил необратими поражения на черния дроб от отровата на мухоморката и умира от тежка чернодробна недостатъчност.

Здравко Пинчев е пенсионер и от десетилетия се занимава с бране и продажба на гъби. Хората във Вишнево го смятат за най-добрия гъбар в селото, от години той припечелвал от бране на диви гъби, за да добавя допълнителен доход към пенсията си.

Здравко е бивш кмет на Вишенево, има две деца - син и дъщеря. Съселяните му са потресени от трагедията, недоумяват как толкова опитен гъбар е набрал и сготвил една от най-коварните отровни гъби, каквато е бялата мухоморка. Цяло чудо е, че ял само той и никой от семейството не консумирал от смъртоносната гъбена яхния.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини