Антъни Бурдейн открит мъртъв в хотел във Франция, топ ресторантьорът се е самоубил

Един от най-известните ресторантьори, топ готвачът и писател Антъни Бурдейн, е открит мъртъв в хотел във Франция, съобщават световните медии. Звездата е снимал там епизод от Parts Unknown, предаване на CNN за пътуване и кулинария. Причината за смъртта му е самоубийство. Сутринта Бурдейн не е отговарял на телефонни позвънявания на свой приятел - известния готвач Ерик Рипър, който се притеснил от факта. "С изключителна тъга можем да потвърдим смъртта на нашия приятел и колега Антъни Бурдейн", се казва в изявление на CNN от тази сутрин. "Неговата любов към великолепни приключения, нови приятели, чудесна храна и напитки и забележителните истории посвета го правят уникален разказвач. Талантът му никога не спираше да ни учудва и ние ще ни липсва много. Мислите и молитви ни са с дъщеря му и семейството в този изключително тежък момент", допълват още от компанията.

Бурдейн придоби известност с дебютната си книга "Поверително от кухнята" през 2000 г. Творбата се превърна в абсолютен бестселър, по нея дори бе заснет сериал с участието на Брадли Купър.

Антъни Бурдейн е роден на 25 юни 1956 г. в Ню Йорк. По бащина линия е от френски произход – дядо му емигрира след Втората световна война в Щатите. Посещава Vassar College за две години и се отказва, но по-късно завършва Culinary Institute of America в Ню Йорк през 1978 г. По това време работи в няколко ресторанти като Supper Club, One Fifth Avenue и Sullivan’s. Редовно сътрудничи на списания и вестници и статиите му за кулинарните тайни се появяват на страниците на „Таймс“, „Ню Йорк Таймс“, „Обзървър“, „Face“, „Scotland on Sunday“ и „Food Arts“. Статията му „Не яжте, преди да прочетете това“, публикувана в „The New Yorker“, става невероятно популярна и като нейно естествено продължение през 2000 г. се ражда автобиографичният роман „Поверително от кухнята“. Книгата предлага поглед зад лъскавия свят на ресторантските салони и разкрива личната история на Бурдейн.

През 2005 г. стартира и новата телевизионна поредица „Антъни Бурдейн: Без задръжки“, на която е водещ и в същото време готви, понякога странни вкусотии като препечен ректум от африкански глиган. Сериите стават хит сред зрителите на Travel Channel. В края на 2011 г. се появява и поредната му телевизионна изява – „The Layover“.

От 1998 г. до днес Антъни Бурдейн е главен готвач на „Brasserie Les Halles“ в Манхатън, като през годините ресторантите стават пет и се намират в различни точки на Америка, като Вашингтон, Ню Йорк, Маями и др. Той е специалист в изисканата френската кухня.

В първите години на кулинарната си кариера Антъни Бурдейн има издадени два криминални романа – „Gone Bamboo“ (1997) и „Bone in the Throat“ (1995). Антъни Бурдейн е един от добрите примери на преодоляване на зависимоста към хероин и кокаин.

През есента на 2017 г. той открито казва, че ресторантьорският бизнес е място за дискриминация на жените и че трябва да си мазохист за да оцелееш в този бизнес.

Първата съпруга на Бурдейн е приятелката му от гимназията Нанси Пъткоски, с която сключват брак през 1985 г. и останават заедно до 2005 г., когато се развеждат. На 20 април 2007 г. Бурдейн сключва брак с Отавия Бъзия, която същата година ражда дъщеря им Ариана. Двойката се развежда през 2016 г. През 2017 г. той започва да се среща с италианската актриса Азия Ардженто, с която се запознава, докато снима в Рим епизод на Parts Unknown.

Най-новият му проект бе откриването на международен пазар за храна в Ню Йорк, който ще струва $60 млн. и по план трябва да е готов през 2019 г., като идеята идва от многобройните му пътувания до Сингапур.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини