Даскал Шоко – първият учител в Широка лъка започнал да преподава през 1818 г

    Широка лъка тържествено отбеляза 200 години просветно дело с редица поряви, а честванията завършиха с празничен концерт – изява на талантите от училището, детската градина, НУФИ „Широка лъка“ и самодейците, достойни наследници на бележитите будители, поставили началото на просветата в будното родопско село.

    „Най-много съм удовлетворен от младите широколъчани, които родиха тук децата си и останаха в селото. Трябва да продължим с работа да съхраним двете училища и Широка лъка“, каза в емоционалното си изказване кметът на село Широка лъка Васил Седянков и получи аплодисменти от публиката.

    Проучване на директорката на училището „Никола Вапцаров“ Маруся Бочукова в Държавен архив – Смолян доказва, че началото на образованието в селото се поставя през 1818 г. от първия учител Костадин Василев – Шоко. Открити са и архивни документи. От селото уведомили за откритието си Националния музей на образованието в Габрово, а оттам с официално писмо от 20 декември м. г. им отговорили, че и тяхната проверка доказва същото – просветно дело в Широка лъка има от 1818 г.

    Премиерът Бойко Борисов, който беше патрон на честванията, изпрати поздравителен адрес за празника. Жителите на Широка лъка, учениците и педагогическите специалисти бяха поздравени от кмета на Община Смолян, областния управител Недялко Славов, началника на РУО на МОН –Смолян Мария Семерджиева, която прочете и поздравителен адрес от министъра на образованието Красимир Вълчев.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини