110 литра дъжд на квадратен метър над Смолян, отпуснаха пари за почистване на реките

Изображение 1 от 2

    След заседание на Кризисния щаб днес след обяд, беше направено обобщение на ситуацията с проливните дъждове и бедственото положение в Смолян. Областният управител Недялко Славов похвали службите и органите за добре свършена превантивна дейност, благодарение на която днес не се стигна до по-критични ситуации. По думите му количествата на падналите валежи, измерени на станцията на връх „Рожен“ са стигнали до 110л. на кв. метър, което е в зоната на Код „червено“.

    Областният управител каза още, че държавата е отпуснала 333 хил. лв. за почистване на коритата на реките Черна и Бяла в рамките на града и вчера средствата са били одобрени. Още това лято ще започне почистването на храсти и наноси, като най-належащи са тези дейности в кв. „Устово“. Налага се обаче това да се съгласува с Басейанова дирекция, тъй като там е необходимо изземване на наносите, за да може реката да поеме повече количества вода. Кметът Мелемов обобщи целият проблем с критичната ситуация днес с огромното количество вода, която се спусна по деретата в рамките на града, които до сега са били сухи. Като пример за подобна критична точка кметът посочи дерето, което наводни района на магистралата срещу Пожарната.

    По думите на градоначалника е въпрос на анализ дали това се е случило заради сечта, която се извърщва там или има друга човешка намеса. Мелемов обясни, че вече е наета техника, която от утре започва почистване на целия град и отпушване на шахти и „дъждарки“.

    Изготвен е порект за кандидатстване по еврофондове за издигане на подпорни стени в критични зони в двата квартала „Райково“ и „Устово“, за които от години се знае, че са проблемни, защото при всеки дъж реката там излиза от коритото. За тях до момента обаче не са намирани средства, каза още кметът.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Va
      Valia Arnaudova
      0 0
      00:08, 29 юни 2018
      Дай боже...., парите да отидат по предназначение! Коритото но река Черна е отчайващо от години! Толкова наводнения преживяхме, а мерки не се вземат! Освен, че коритото не е чистено с години, шахтите покрай реката са напълно запушени!Как и къде да се оттича тази вода!

    Още новини

    Последни новини