Какво време ни очаква през юли, ще спрат ли валежите

Най-ниските температури през юли у нас ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 34 и 39 градуса. Очакванията са за стабилизиране на времето след циклона, който донесе наводнения и бури в цялата страна.

Средната температура през юли ще бъде около нормата-за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета - между 18 и 21 градуса, а за планините - между 6 и 13 градуса. 

Колицеството валежи за юли ще са средно около от 70 до 120 литра на кв. метър, което е рамките на нормалните стойности.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

Първата десетдневка на юли:

В началото на юли ще настъпи относително стабилизиране на атмосферата и валежите чувствително ще намалеят. Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но ще има и временни увеличения на облачността, само на отделни места - все още с краткотрайни валежи. Температурите слабо ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните.  Около средата и през втората половина от първото десетдневие времето отново ще стане неустойчиво, със следобедни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Температурите ще останат без съществена промяна. 

Второто десетдневие:

Ще започне с превалявания, след това ще следват няколко слънчеви дни и леко повишение на температурите. В средата на периода отново места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Едва в края на десетдневката отново ще има още няколко слънчеви дни, ще започне по-трайно стабилизиране, както и повишение на температурите. 

През повечето дни от третото десетдневие на юли въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат още и вече ще са по-високи от обичайните, сочи прогнозата на метеоролозите.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини