Днес се почитат светците безсребреници Козма и Дамян, както и всички лечители

Днес православната църква почитат свети безсребреници Козма и Дамян, празникът по народному е наречен свети Врач.

Навремето този народен празник го отбелязват билкари, знахари, гадалки, баячки, правилци и други целители, както и всички лекуващи с нетрадиционна медицина, а днес го честват дори хирурзи. Във вековете езическият празник успешно се адаптирал към деня на християнските светци-чудотворците Козма и Дамян. Тяхната популярност се дължи на умението им да лекуват, а нарицателното "безсребърници"  се свързва именно с тях, защото те не взимали възнаграждение за прилагането на уменията си. Празникът в чест на Козма и Дамян се причислява към т.нар."минейни", непроменливи празници и винаги се почита на 1 юли. 

Свети Врач е ден, в който празнуват всички лечители-врачовете били почитани като хора, притежаващи уменията да преодоляват границата между нашия свят и отвъдното. Според една древна легенда Бог създал човека от кал, а дяволът го надупчил с шило - така възникнали болестите. Бог запушил дупките с различни треви и така за всяка болка има лековита билка. Незапушена останала само една дупка и през нея излиза човешката душа при смъртта.

В навечерието болни с лечими и нелечими страдания се стичали при параклис или църква, наречена на двамата братя, за да нощуват там и да измолят здраве. През деня обичайно разпределяли билките, набрани на Еньовден, а знахарите не лекували. За дар на врачките носели зелена паница, а цветът й е задължителен, защото символизира обновлението на природата. Организирали се празнични трапези, правели се курбани, ходело се на гости в дома на местните лечители, а за спечелване на благоразположението им се дарявали с баница, питка, вино и кокошка.

Празник имат Козма, Кузман, Дамян, Красен, Красимир и техни производни. Значение на имената: Дамян/а - от еврейски, "победител" или посветен на богина Дамия от Егина и Епидавър; Козма, Кузман - от гръцки, "Космос", "подреден и украсен", а по аналогия празнуват и Красен, Красимира.

Някои имена могат да бъдат почетени на различни дати през годината - според избора на именяка. Например на 1 ноември православните почитат свети безсребреници и чудотворци Козма и Дамян, родени в Мала Азия, а почитаните на 1 юли лечители-безсребърници Козма и Дамян се прочули и мъченически загинали в Рим.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини