Митрополит Николай ще служи в Смолян на храмовия празник на църквата „Св. Неделя“

На  7 юли /събота/ от 9 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави  празничната  архиерейска св. Литургия в храм „Св. вмчца Неделя” в гр. Смолян,  кв. Райково. В  богослужението ще участват и духовници от Митрополията и Смолянска духовна околия.

В петък вечерта преди храмовия празник от 17 часа  архиерейският  наместник на Смолянска духовна околия и предстоятел на храма „Св. вмчца Неделя”   Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празничната Вечерня с Петохлебие.

 В Житията на светиите се посочва, че  св. великомъченица Неделя  е родена в Мала Азия, вероятно  в  столицата на източната Римска империя при император Диоклетиан, който преследвал жестока християните. От млада девица се е обрекла на Христа и за това пострадала в  жестоки мъчения. Осъдили я  да бъде посечена с меч. На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си, но по чуден начина  тя предала душата си на Господа на 7 юли 289 г. , без да бъде посечена. Била само на 22 години.

Българските царе Асеновци (ХІІ-ХІІІ векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство - Търново. До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от св. Евтимий, патриарх Търновски, който превел  името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия - Неделя). 

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини