"Нощните вълци" на Путин отново идват в България днес

Колона мотористи от клуба "Нощните вълци", наричани от медиите "рокерите на Путин", ще влязат днес в България от Македония. Плановете им са преди да стигнат до София да минат през Руенския манастир, Кюстендил и Скрино. В четвъртък те ще посетят храма "Св. Александър Невски", Руската църква, Паметника на съветската армия, църквата "Света София" и ще дадат пресконференция, часът и мястото на която още не са оповестени. На 6 юли те ще поемат към Сърбия.

Мотопоходът е наречен "Славянский мир 2018" ("Славянски свят"), започнал е в Москва и трябва да мине през всички държави от Източна Европа според сайта на руската федерация по мототуризъм.

Целият маршрут на пробега от 8.5 хил. км. е: Русия, Беларус, Полша, Словакия, Унгария, Сърбия, Република Сръбска (Босна), Черна гора, Албания, Македония, България, Сърбия, Хърватия, Словения, Словакия, Полша, Беларус, Русия.

Проектът "Слявянский мир" е подкрепен от министерството на външните работи на Русия, московските власти и е финансиран от президентството на Русия. Справка на "Дневник" показа, че президентският грант за пробега е от 2 966 600 рубли (около 79 000 лв.). Получател на финансирането е Междурегионалната обществена организация "Руски мотоциклетисти". Тя е ръководена от Евгений Строгов, който от години е деен член на "Нощните вълци".

Посещението на "Нощните вълци" в България преди две години бе белязано от сблъсъци и провокации, а в колоната им попаднаха лица, познати от февруарските протести, след които първото правителство на Борисов подаде оставка. Но обиколката им тази година през Източна Европа и Балканите преминава без скандали и без медиен интерес.

В колоната на руските моторджии участват и българи. В България има два клона на "Нощните вълци" - в София и Варна. В мероприятията им се включват и от мотоклуба "Велика България" и други "професионални протестиращи". Членове на българските мотоклубове участваха в антинатовски протести и проруски шествия. При идването им преди две години в посрещането им участваха и от паравоенната организация "Воински съюз".

Според проекта, основната е цел е "обединение на обществените организации на Русия и страните от Източна Европа в развитието на институтите на обществената дипломация, междурегионалното и междунационалното сътрудничество, тяхното взаимодействие в този процес с държавните организации, други некомерсиални и благотворителни организации, общественици и граждани с активна позиция." Проектът цели и популяризация на руското културно-историческо наследство и руския език в чужбина, както и развитие на положителния имидж на Русия.

Заради дейността на "Нощните вълци" в дните около превземането на Крим през февруари-март 2014 г. лидерът на организацията Александър Залдостанов – Хирург е в списъка на ЕС със санкции. Организацията му е имала и "заслуги" в неуспешния опит за преврат в Черна Гора.

Залдостанов и лидерът на сръбския клон Саша Савич не бяха допуснати в Босна и Херцеговина при турнето им "Русские Балканы" през март тази година. За това те извършиха част от балканската си обиколка само с два мотоциклета, а останалите "вълци" - пеша.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
02 юни 2020

Случаен виц

Последни новини