15 °C

Българска анимация с шансове да се състезава за „Оскар“

Анимацията „Банго Васил“ на Милен Витанов влиза в селекцията на 91-ото издание на наградите „Оскар“ като най-добрия български късометражен филм на 15-ия Международен фестивал на късометражното кино „В Двореца“ (In The Palace International Short Film Festival) в Балчик, съобщават организаторите.
 
Те припомнят, че възможност за това дава изборът на фестивала за официален партньор от Филмовата академия в САЩ (Oscar Academy of Motion Picture Arts and Sciences). „Банго Васил“ е впечатлил журито с интересната история и с намигването към актуалните проблеми за расовата дискриминация.
 
За „Оскар“ ще се състезават също най-добрият анимационен филм от международната селекция – „Конфино“ на Нико Бономоло от Италия, и ирландският „Вълна“ на Бенджамин Клиърли и Ти Джи О`Грейди Пейтън, спечелил наградата за най-добър късометражен филм на фестивала „В Двореца“.
 
В секцията за студентски продукции са наградени българският „Сенки“ на Виктория Караколева, чешката анимация „Хепиенд“ на Ян Саска и документалният The Sandman на Лорън Кнап от САЩ.
 
Като най-добър документален филм на фестивала е отличен Rakijada – Destillated Village Tales на Никола Илич, Сърбия/Швейцария.
 
Специалната награда на СУ „Св. Климент Охридски“ е за игралния филм „Срам“ на Петър Крумов.

На церемонията по награждаването от екипа на фестивала в специално изявление са поискали оставката на директора на Държавния културен институт – Културен център „Двореца“ Жени Михайлова. Според инициаторите, „е налице системно неизпълнение на партньорските задължения от института, както и снижаване на качеството на предоставяните услуги в общ контекст. За сметка на големите си международни събития, които осигуряват международна видимост на комплекса и града, Културният център „Двореца“ все по-интензивно и приоритетно се ангажира с дейности като сватби, частни празненства и други бутафорни инициативи“, смятат организаторите на фестивала. Затова, по думите им, кинофорумът ще преустанови дейност и ще продължи да развива започнатото преди 15 години, когато комплексът се поеме от подходящ ръководител.


Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини