Mобилни приложения, които по-добре да не инсталираме

Има милиони приложения за смартфони, но не всички от тях са полезни. В действителност, много мобилни приложения съществуват единствено, за да атакуват устройството ви или да откраднат вашата лична информация.

От Make Use Of са провели проучване и са установили кои видове мобилни приложения е добре да се избягват. Тези съвети се отнасят особено за потребителите на Android, тъй като Google Play осъществява по-малък надзор от App Store, но темата ще е полезна и за собствениците на iPhone.

1. Приложения за фенерчета

Няма причина тези приложения да се използват, когато телефонът ви вече има фенерче. Преди време имахме нужда от приложение за фенерче, защото телефоните нямаха вградена тази функционалност, но това беше преди години. Сега и Android, и iOS имат вградена тази функция. Независимо от това, хората продължават да използват приложения за фенерчета, а те са пълни с реклами и не предлагат нищо по-полезно от вграденото решение.

Потърсете с “flashlight” в Google Play Store и ще видите десетки приложения за фенерчета с милиони изтегляния. Най-популярните от тях ви атакуват с реклами и изискват ненужни разрешения като достъп до вашето местоположение и списък с контакти. Разбира се, разработчиците ги използват, за да продават данните ви на рекламодателите, за да могат да печелят повече пари.

2. Приложения за клавиатури

Докато клавиатурите на трети страни често предлагат по-добри прогнози и функционалност, те също така представляват голяма опасност за поверителността. Не забравяйте, че приложението ви за клавиатурата може „да вижда“ всичко, което пишете, включително пароли, лични съобщения до близки и финансова информация.

И не само това – клавиатурите винаги „иска“ да се подобрят. За да направят това, обаче, те изпращат данни за вашия конкретен стил на писане на сървърите на компаниите, от които са създадени. И когато има пробив в тези сървъри, вашите данни попадат в неподходящи ръце.

Ето един интересен факт. Преди време клавиатурата SwiftKey, която е собственост на Microsoft, предложи лични имейл адреси и други прогнози на погрешни потребители. Ако гигант като Microsoft може да има проблем с поверителността на клавиатурата си, то кой знае какво може да направи разработчик без голямо име с вашата информация.

За щастие, iOS не позволява на клавиатури на трети страни да имат достъп до интернет, освен ако потребителите не са активирали опцията „Full Access“ (Пълния достъп).

3. Безплатни игри

Имайте предвид, че безплатните игри често имат скрити разходи. Много приложения изискват покупки в приложението, а почти всички безплатни игри включват реклами. Не е изненадващо, че повечето от тях са пълни с инвазивни разрешения.

Популярните безплатни игри често изискват достъп до списъка ви с контакти, местоположение, камера и друга лична информация, когато ги инсталирате. Въпреки че има "легитимни" причини за това, като изпращане на покани до приятелите ви, много игри използват тези данни за нещо друго.

В края на 2017 година, Ню Йорк Таймс съобщи, че стотици игри в Google Play и App Store включват софтуер, известен като Alphonso. Това е инструмент, използван от рекламодателите за използване на микрофона на вашия телефон. По този начин те лесно разбират кои телевизионни предавания гледате.

4. Антивирусни приложения

Антивирусните приложения са не само ненужни, но и опасни. Антивирусните приложения за  iPhone са безполезни поради вградените защити на Apple. За Android също не се нуждаете от антивирусно приложение, освен ако устройството ви не е разкодирано или редовно изтегляте приложения извън Google Play.

Не е тайна, че антивирусните програми събират много данни за вашия компютър и браузване. Защо биха направили нещо различно на телефона ви?

5. Приложения на различни марки и компании

Изглежда, че всеки ресторант, универсален магазин и друг бизнес предоставя приложение, което те искат да изтеглите веднага. Въпреки че тези компании ви възнаграждават с персонализирани оферти и удобни начини за плащане, тези приложения носят и нови рискове за сигурността ви.

Така например, много приложения на вериги ресторанти ви позволяват да добавите кредитната си карта. Това обаче може да стане проблем, като случая със Starbucks от 2014 година, когато базата данни с потребителската информация за приложението беше хакната. Година по-късно хакерите откраднаха доста пари от хората, които си бяха инсталирали приложението на Starbucks.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини