Откриха възрастния смолянчанин, изчезнал в неделя в района на връх Перелик

Общо 15 планински спасители участваха в издирването на възрастен мъж, който се загуби в гората в неделя на 15 юли. Днес към групата се включиха и представители на полиция и пожарна, които около 9:30ч на 16 юли са открили 78-годишния смолянчанин в района на връх Перелик.

Тодор Дерекьовски излязъл на разходка с няколко семейства, а телефонна връзка с него е имало до 15:30ч. По-късно телефонът дава липса на покритие на мобилна мрежа и семейството му подава сигнал в Планинската служба.

Възрастният мъж се отделил от групата и тръгнал с приятел по странични пътеки, за да наберат и гъби, но по невнимание се отделя от приятеля си, остава сам и се загубва. Тодор прекарал нощта в планината и въпреки редицата заболявания, е намерен в сравнително добро състояние тази сутрин и вече е в дома си.

Мъжът няма планинска застраховка, а акцията по спасяването му струва 724 лв., казаха от планинската спасителна служба.

Издирването на смолянчанина е започнало в неделя около 16:30ч. и след като не е бил открит в рамките на следващите шест часа е била прекратена. Претърсването на високопланинския район е започнато отново тази сутрин от 6 спасители с палнинско куче, полиция и пожарна и малко преди 10 ч. мъжът е намерен.

Издирването е било затруднено заради липсата на обхват и въпреки че няма застраховка, Планинската спасителна служба към БЧК е длъжна да започне издирването. От там обаче уточняват, че едобре да се правят застраховки за планинари, тъй като при евентуален възникнал проблем, застрахователите ще покрият разходите по акцията.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини