Двойно ангажирани

Автор: Елизабет Дикинсън
За част от около 200-те милиона души, живеещи извън родината си, получаването на паспорт може да стане по-лесно. Защото броят на страните, позволяващи двойното гражданство, се увеличава, нараствайки със 75% през последните 10 години. Днес 56 страни разрешават на гражданите си да притежават два паспорта, в това число Австралия, Индия, Филипините и Русия. А това означава, че броят на хората, врекли се във вярност на повече от една страна, е в пик. Този феномен се появи толкова неочаквано, че изследователите едва сега започват да проучват последствията от него. "Знаем много за юридическата страна на нещата, но нямаме статистика", обяснява редакторът на списание Migration and Citizenship Райнер Боубьок.

Страните най-често облекчават ограниченията за двойно гражданство, за да възстановят политическите или икономическите връзки с емигрантите си, твърди Таня Бронстед Сейерсен - автор на изследване по темата, публикувано наскоро в International Migration Review. Например в Италия законът за двойното гражданство от 1992 г. дава право на всеки внук на италианци да кандидатства за италиански паспорт - опит да се изградят икономически и културни връзки с милионите етнически италианци, живеещи в чужбина. "Италиано-американците имат осезаема финансова изгода [от италианското гражданство], твърди Джеймс де Сантис, изпълнителен директор на Националната италиано-американска фондация. Те могат да притежават собственост, да посещават училищата или да си открият банкова сметка [в Италия]." През 2006 г. над 35 хил. души станаха италиански граждани, без да губят старите си паспорти - около три пъти повече в сравнение с 2003 г. Държави, които зависят от паричните преводи на сънародниците си в чужбина, като Ел Салвадор, Сиера Леоне и Уганда също започнаха да разрешават двойното гражданство в стремеж да заздравят връзките с емигрантите и с идващите от тях пари.

Други държави, като например Швеция, променят условията за придобиване на гражданство, за да интегрират нарастващия брой имигранти. След като Швеция узакони двойното гражданство през 2001 г., броят на хората, получили шведски паспорти, се увеличи с над 40% през следващите 5 години. Този вид интеграция носи явни икономически ползи за имигрантите, сред които правото на работа. Франческа Мазолари от калифорнийския университет Irvine е стигнала до извода, че имигрантите от Латинска Америка, получили американско гражданство, но запазили старите си паспорти, печелят с 2.5% повече на американския пазар на труда, отколкото ненатурализираните чужденци. Така че удвояването на паспортите ви може да означава и увеличаване на шансовете ви за успех.
Източник: world-bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини