Откриха лятна школа по математика и информатика в Пампорово, участват млади изследователи от три континента

Осемнадесетата лятна изследователска школа по математика и информатика ще се проведе от 30 юли до 18 август 2018 година в Пампорово. Школата на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) за първи път се провежда в родопския курорт, а за трета поредна година в нея ще участват ученици от чужбина. Това лято в програмата ще работят 35 ученици от България, Германия, Индия, Нова Зеландия, Обединено кралство.

Заниманията ще бъдат самостоятелно или в съавторство с друг участник върху индивидуален проект по конкретна тема. Младите изследователи ще бъдат подпомагани и насочвани от ментори – учени от БАН и университети в страната, млади учени, бивши възпитаници на УчИМИ, които вече са студенти в престижни университети, както и представители на IT индустрията.

Ученическите разработки ще бъдат представени в семинар в последната седмица на школата. По същото време ще се проведе и семинар за учители по информатика и математика, който се организира традиционно в рамките на лятната школа на УчИМИ.

Семинарът е резултат от нуждата за разширяване на извънкласните форми на обучение.Днес заместник-областният управител Андриян Петров и ръководителят на УчИМИ проф.дмн Емил Колев официално откриха Осемнадесетата лятна изследователска школа по математика и информатика. Школата ще се проведе до 18 август 2018 година в хотел „Финландия”, к.к. Пампорово.

Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) е учреден през 2000 г. и оттогава подкрепя ученици с изявени интереси в областта на математиката, информатиката и информационните технологии, като ги подпомага в първите им стъпки в науката. Лятната изследователска школа съчетава най-добрите практики от водещи програми за изследователска работа на ученици от средното училище, като RSI (престижна международна школа, която се провежда в MIT), с уникални възможности на една динамична среда за обучение.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини