Смолян изпрати Младен Койнаров, певецът събрал и изпял над 350 родопски песни

Изображение 1 от 5

  Стотици граждани от Смолян и Родопа планина, колеги, приятели, роднини от родното му село Оряховец   и  др. места днес пристъпиха прага на народно читалище „Кирил Маджаров“ в Устово, за да се простят с големия родопски певец Младен Койнаров.

  Там той създаде Детска школа за народно пеене „Китка виена“ след като  бе пенсиониран  от Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа“ - Смолян, където беше солист 40 години .

  На поклонението  с венци и цветя дойдоха  кметът  Николай Мелемов  и ръководният екип на общината, зам.-областните управители Адриан Петров и Владимир Гърбелов, представители на община Баните, ансамбъл „Родопа“, Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, читалищни дейци от града и др.

  Хората дойдоха да кажат не „сбогом“, а че ще го помнят като самороден талант, като щедър човек и тих колега, като прилежен събирач на над 350 родопски народни песни от едно време. Като любим изпълнител на родопските народни песни и умел педагог на млади дарования.  Дойдоха да изкажат съболезнования на първата му подкрепа във всичко – съпругата Роза, на дъщеря му Фанка, също талантлива народна певица, на сина Венелин и снахата Веселка, на внучките на големия певец.

  Въпреки че неговият земен път приключи, Младен Койнаров ще продължава да живее в сърцата на своите близки, ученици и всички родопчани, неговите песни ще звънтят вечно, определя  в съболезнователния адрес областният управител Недялко Славов. Преди да потегли траурното шествие  към гробищния парк в Устово слово произнесе секретарят Диляна Пачеджиева от името на читалищното ръководство, читалищните работници и самодейци, в което посочи, че благодарение на упорития труд на Койнаров и неговите талантливи деца-изпълнители колекцията от златни, сребърни и бронзови медали, грамоти и други отличия  от фестивали и конкурси е голяма и стойностна, той лично е удостоен със званието „Маестро“. Неговата школа се е превърнала в място за откриване, развитие и реализация на талантливи деца.

  В гробищния парк в Устово към близките на Младен Койнаров и присъстващите се обърна народният представител  и бивш кмет на Смолян Дора Янкова с  думи  за мъката им и с достойни оценки  за делото на певеца. Всички сведоха глави, паднаха на колене в едноминутно мълчание… В този момент от близкото до гроба му дърво изненадващо запяха птички…

  СмолянБГвести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Последни новини