Приключи обиколката на чудотворната икона в Родопите

Изображение 1 от 4

    Приключи обиколката на Пловдивския митрополит Николай из Родопите, в която вярващи от различни населени места в Смолянската духовна околия успяха да се докоснат до Чудотворна икона „Златната ябълка“, а поради потокът от вярващи, светинята остана повече от предвидените три дни.

    Образът на Божията Майка излезе за три дни от църквата „Успение Богородично“ в Асеновград, където се съхранява като  скъпоценност за Пловдивска епархия, за да се изложи за поклонение в три нови места, където до сега не е излагана. Това са с. Момчиловци, Девин и манастир „Св. Пантелеймон“ край Смолян. Идеята е била на областния управител Недялко Славов, който предложил на митрополит Николай светинята да достигне до повече хора в Родопите, защото досега тя е била само в Смолян, Златоград и Чепеларе.

    На всяка вечерна служба Негово Високопреосвещенство благодари за поканата  на областния управител. Чудотворната икона „Златна ябълка“ бе донесена в Смолянска духовна околия по време на Богородичния пост – един от четирите важни за вярващите периоди в годината, когато душите, телата и сърцата се подготвят за големия християнски празник Успение Богородично.  Според Светото писание „това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот, а смъртта й била лека и блажена, като заспиване /успение/ .

    Областният управител подари на митрополит Николай картина на смолянския художник  Ангел  Консулов  „Пътят към храма“ .Бяха отслужени и три молебена, а митрополит Николай награди  отец Николай Рангелов от  момчиловската църква „Св. св. Константин и Елена“ с офикията „протойерей“, поздрави за труда им отец Тодор Веселинов от девинската църква „Св. Йоан Рилски“ и послушница Христина, председател на Фондация „Св. Пантелеймон“, съградила манастирския комплект.  И в трите храма Чудотворната икона „Златна ябълка“ бе внесена от смолянските свещеници Васил Маджаров и Иван  Марински. И в трите храма снимаше Пловдивска православна телевизия, а фотографът  запечатваше цялото последование за сайта на митрополията.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини